Højere skattegrænse for aktieindkomst i 2017

Fra og med 2017 hæves skattegrænsen (rigtigt kaldet progressionsgrænsen) fra 50.600 kr. til 51.700 kr. Det betyder at man fra 2017 kan have en gevinst (altså, aktieindkomst) på 51.700 kr. og stadigvæk kun blive beskattet af den laveste sats. For gifte gælder det dobbelte beløb (103.400 kr.). Skattesatserne forbliver det samme som i 2016, hvilket vil sige at man op til progressionsgrænsen bliver beskattet af 27%, og al aktieindkomst herover bliver beskattet med 42%.

Ændringen af beløbene er ikke særligt store, men det betyder dog, at du i 2017 skal benytte det kommende opdaterede regneark, for at dine resultater skal være korrekte. Det opdaterede regneark vil senest være tilgængeligt i slutningen af december.

Progressionsgrænsen hæves igen i år 2018Se næste års beløb her

13 kommentarer til “Højere skattegrænse for aktieindkomst i 2017

 1. Hej Christoffer

  Jeg ligger omkring progressionsgrænsen på gevinster på solgte og endnu ikke solgte aktier i år, men hvad regner skat med i årsopgørelsen når jeg stadig ligger inde med aktierne. Skal salget af aktierne sælges i indeværende år?

  Jeg vil jo gerne ramme progressionsgrænsen, men der er også flere af aktierne jeg godt kunne tænke mig at tage med ind i 2018.

  What to do?

  Mange tak 🙂

  1. Hej Mikkel

   Du bliver kun beskattet af den gevinst som er realiseret (hvor aktierne er solgt), og derfor skal de aktier hvor du gerne vil have realiseret gevinsten, sælges i år, hvis det skal med på årsopgørelsen for i år. Du kan også læse mere om de mest gængse regler for aktiebeskatning her: https://www.aktie-skat.dk/aktiebeskatning/.

   Du kan sagtens sælge aktien og genkøbe den igen, for derved at realisere din gevinst og komme op til progressionsgrænsen. Du skal dog være opmærksom på, at SKAT kan underkende den skattemæssige realisation af gevinsten eller tabet, hvis genkøbet foretages meget kort tid efter salget. Dette vil jeg dog mene primært gør sig gældende i tilfælde, hvor man forsøger at nedbringe sin aktieindkomst, ved at realisere et tab (og derved betale mindre i skat). Din situation er naturligvis den omvendte – og det vil komme bag på mig, hvis SKAT vil underkende, at du skal betale mere i skat.

   For at SKAT godkender salg og genkøb som en realisation, siger de, at man skal have oplevet en kursrisiko – og dermed også, at det muligvis kan være porblematisk hvis salg og genkøb foretages samme dag. Det kan du læse mere om her: http://skat.dk/skat.aspx?oId=1946281&chk=214580

   Sælger du i dag og genkøber i morgen, tror jeg dog ikke at der er noget problem – specielt taget i betragtning at du forøger din gevinst. Alternativt kan du også sagtens sælge i dag eller i morgen, og genkøbe i det nye år. Det er dog op til dig selv at vurdere kursrisikoen i pågældende periode (kan du risikere at gå glip af gevinst?).

   Med venlig hilsen
   Christoffer

 2. Hej Christoffer. Jeg handler tit aktier samt har nogen bøvl med skattevæsnet. Sidste år lavede jeg et bevist underskud som de ikke helt ville godkende. I år har jeg et så et samlet overskud. Er gift de første 103.400 er til 27 % resten til 42 % er det rigtig forstået?

  1. Hej Niels

   Det er rigtigt forstået, at progressionsgrænsen for ægtefæller er 103.400 kroner, hvorved man betaler 27% i skat af ens gevinst op til denne grænse, og 42% af al gevinst herover. Såfremt at du har et (godkendt) fremført tab fra sidste år og at det fremgår af din årsopgørelse, modregnes tabet i dette års gevinst, hvorfor du kun skal betale skat af den resterende gevinst.

   Med venlig hilsen
   Christoffe

 3. jeg har aktier i Nordea 50% akter og 50 % obligationer, i deres mellem risiko jeg vil gerne ha en højre risiko så jeg får flere aktier end obligationer, de siger at man skal sælge det hele for og geninvester dem, i en højre risiko gruppe?, så det kan vel bedst betale sig og sælge for max beløb inden årtes udgang med lav beskatning ik og igen i starten af det nye år? el hvad siger du?

 4. Hej Christoffer
  Jeg har investeret et større beløb i en investeringsforening. Afkastet heraf bliver ikke udbetalt men reinvesteret. Jeg får som pensionist Udbetalt grundbeløbet og et mindre beløb i pensionstillæg. Kan det være rigtigt at ikke udbetalte beløb modregnes i pensionstillægget og ventetillæget ? Er der en snedig måde man kan undgå denne reduktion i tillæggende?
  Mvh
  Peter

  1. Hej Peter

   Jeg går ud fra, at der er tale om en akkumulerende investeringsforening. Jeg må ærligt erkende at jeg ikke ved det med 100% sikkerhed da det er Udbetaling Danmark som bedømmer dette, men jeg vil desværre mene, at det godt kan passe. Akkumulerende investeringsforeninger bliver lagerbeskattet (som kapitalindkomst ved frie midler), hvilket vil sige, at afkastet af investeringsbeviset bliver beskattet ved årets udløb, uanset om det er realiseret eller ej. Derfor vil du, hvis værdien af dit investeringsbevis er steget, blive beskattet af dét som værdien er steget med, og dette regnes som en (kapital) indkomst. Derfor bliver det med al sandsynlighed også modregnet i din pension, beklageligvis.

   Den eneste måde jeg umiddelbart kan komme i tanke om, hvorved du kan undgå dette, er ved at placerer dine investeringer i aktier som beskattes efter realisationsprincippet. Dog kræver det, at du holder pågældende aktier over flere år for at det kan betale sig, med hensyn til modregning af din pension. Realiseres aktierne årligt bliver det alligevel modregnet i pensionen.

   Med venlig hilsen
   Christoffer

 5. Aase k.
  Vi er et pensionist ægtepar, dog arbejder jeg også.
  Jeg handler aktier, havde et tab på 150000 sidste år.
  Vil i år ca have det samme men i overskud, mit spørgsmål er vil dette overskud blive udlignet af underskudet fra sidste år Og derved ikke blive modregnet i pension?
  Mvh Aase K

  1. Hej Aase

   Har du et fremført tab så vil din aktiegevinst rigtigt nok blive modregnet heri, og derfor bør det ikke blive modregnet i din pension, da din aktieindkomst derfor “går i nul”. Du bør dog være opmærksom på, at tabet er noteret rigtigt ved SKAT, fra de foregående år. Hvis ikke SKAT har fået informationer herom og noteret det, vi de ikke modregne gevinst heri. Du kan let se om dette er tilfældet i den årsopgørelse fra forrige år, under afsnittet vedrørende aktieindkomst.

   Med venlig hilsen
   Christoffer

 6. Hej Christoffer 🙂
  Jeg har regnet mig frem til at skulle betale omkring 35.000 kr. i aktie-udbytte-skat for 2017.
  Kan jeg komme udenom det, hvis jeg smider de 35.000 kr. ind på en rate-pension, og investerer i nye aktier ?

  1. Hej Tina

   Det er ikke noget som du direkte kan komme udenom, medmindre at du har ikke-realiserede tab på andre aktier, som du kan realisere, og derved modregne i din gevinst.

   Ved at indbetale til ratepension får du fradrag i din personlige indkomst (op til 53.500 i år), men det modregnes ikke direkte i din aktieindkomst. Dog kan man sige, at du skal betale dét mindre i skat af din personlige indkomst, hvilket, forudsat at din forskudsopgørelse forbliver den samme (og er sat efter en personlig indkomst der ikke er fratrukket pågældende indbetaling), gør, at du har betalt for meget i skat af din personlige indkomst. Dette vil derfor modregnes i din samlede skyldige skat, og dermed i det du skylder som følge af aktieskat (såfremt at du samlet set har skyldig skat i forvejen). Dette kan dog sammenlignes lidt med, at man bevidst sætter ens personlige indkomst for højt i forskudsopgørelsen, for at få skat tilbage i forbindelse med ens årsopgørelse, da det er penge som man ellers skulle have udbetalt i løbet af året.

   Endvidere skal du også være opmærksom på, at selv hvis du udnytter det maksimale beløb for indbetaling/fradrag på ratepension, vil dette ikke modsvare din skyldige aktieskat på 35.000. Det maksimale beløb, som du dermed har “betalt for meget” i skat, er jo kun den skattemæssige værdi af 53.500 (altså maksimalt dét der svarer til topskat af de 53.500). Har du allerede udnyttet grænsen for fradrag på din ratepension kan det ikke lade sig gøre.

   Det skal også bemærkes, at du ved at indbetale til ratepensionen udskyder din skyldige skat, til når du engang får den udbetalt igen, og her beskattes den som personlig indkomst = højere skattesats. Dette kan dog have en skattemæssig fordel hvis du betaler topskat, men det er et helt andet emne.

   Slutteligt vil jeg bemærke at dette ikke er et scenarie jeg er 100% sikker på er mulig, og derfor vil jeg klart anbefale at rådføre dig hos en revisor inden eventuelle handlinger.

 7. Min kone og jeg er pensionister.
  Hvis vi har en aktie indkomst.
  på 30.000 skal vi betale en aktieskat på 8,100
  Skal jeg betale mere sket ?

  1. Hej Niels

   Ved aktieindkomst skal I ikke betale andet end aktieskatten direkte i forbindelse med aktieindkomsten. Dog bør i være opmærksomme på, at aktieindkomsten også bliver talt med i den pulje for indkomst som bestemmer, om I bliver modregnet i jeres folkepension.

   Mvh
   Christoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.