Progressionsgrænsen hæves i 2018

Fra og med år 2018 stiger knækgrænsen for aktieindkomst (rigtigt kaldet progressionsgrænsen) fra 51.700 kr. til 52.900 kr. Det betyder at man fra år 2018 kan have en gevinst (aktieindkomst) på 52.900 kr. og stadigvæk kun blive beskattet af den laveste sats. For gifte gælder det dobbelte beløb (105.800 kr.). Der er altså tale om en stigning på 1.200 kroner (2.400 for ægtefæller). Skattesatserne forbliver dog det samme, og det betyder at man op til progressionsgrænsen bliver beskattet af 27% mens al aktieindkomst herover beskattes med 42%.

Nyt regneark

Selvom stigningen ikke er så stor, så betyder det alligevel, at regnearket bliver opdateret. Dette gøres for at sikre, at beregninger bliver helt korrekte. Det opdaterede regneark vil senest være tilgængeligt i slutningen af december i år og vil kunne findes på siden for downloads.

Fra 2018 vil regnearket også være tilgængeligt fra Quick-Download linket i toppen af siden.

Kilde for satser: http://skat.dk/skat.aspx?oid=2234844

9 kommentarer til “Progressionsgrænsen hæves i 2018

 1. Så er det rigtig forstået, hvis ægtefæller har aktieindkomst på hhv. 90.000,- og 30.000,-. Så betaler man 27% af 105.800,- og 42% af 24.600,- tilsammen?

  1. Hej Nikolaj

   Det er korrekt forstået, udover at beløbene vil være 27% af 105.800,- og 42% af 14.200,-

   Med venlig hilsen
   Christoffer

 2. Hej!

  Vil det sige: har haft en aktiegevinst på 94000,- i år, at så skal jeg betale 27% i skat af hele beløbet ( jeg er gift ) men aktierne er noteret i mit navn?

  Med venlig hilsen
  Ole

  1. Hej Ole

   Såfremt at din kone ikke også har en aktieindkomst udover din, så er det helt korrekt forstået. I betragtes i denne forstand som én enhed.

   Med venlig hilsen
   Christoffer

 3. Hej – interessant hjemmeside.
  Jeg har et spørgsmål om progressionsgrænsen. Den er dobbelt så stor for ægtefæller som for enlige. Gælder det også for samlevende, som jo i de fleste andre skatteregler sidestilles med ægtefæller? Formuleringen i ovenstående link til Skat forekommer mig lidt uklar.
  Med venlig hilsen

  1. Hej Jesper

   Det er ikke noget jeg har hørt om før, men jeg vil mene, at SKAT er ret tydelige i deres formulering her (under afsnittet for skattesatser), hvor de skriver:

   Er du gift, og bor du sammen med din ægtefælle ved indkomstårets udløb, er beløbsgrænserne det dobbelte.

   Endvidere står der også i Aktieavancebeskatningsloven § 13 A stykke 3 (vedrørende modregning af tab):

   Er den skattepligtige gift, og overstiger den skattepligtiges samlede tab summen af de samlede udbytter, gevinster og afståelsessummer efter ligningslovens § 16 B, overføres det overskydende beløb i indkomståret til fradrag i nettobeløbet af ægtefællens samlede udbytter, gevinster, tab og afståelsessummer efter ligningslovens § 16 B, hvis ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udgang, jf. kildeskattelovens § 4.

   Det ser for mig ud til, at det er et krav at man skal være gift, og at det derfor ikke er nok “blot” at være samlevende. Dog vil jeg ikke garantere at dette er tilfældet, da jeg ikke ved hvorledes det betragtes i praksis.

   Med venlig hilsen
   Christoffer

  2. Det betinges at man er gift og samlevende og det reguleres i personskattelovens § 8a, stk. 4.

   “Er en gift persons aktieindkomst lavere end de i stk. 1 og 2 nævnte grundbeløb, forhøjes den anden ægtefælles grundbeløb med forskelsbeløbet, dog højst med grundbeløbet. Det er en forudsætning, at ægtefællerne er samlevende ved indkomstårets udløb”

   1. Hej Michael

    Tak for for afklaringen! Det var desværre ikke en paragraf jeg havde bemærket eller kunne huske; men dejligt at få det endegyldigt afklaret.

    Med venlig hilsen
    Christoffer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.